Bloedarmoede

Leden Login

Bloedarmoede.eu
Alles over de symptomen,
oorzaken en het behandelen
van bloedarmoede.

De verschillende behandelingen

De behandeling voor bloedarmoede is afhankelijk van de oorzaak en situatie. Bijvoorbeeld wanneer het lichaam een te laag hemoglobinehalte heeft door ijzertekort wordt in meeste gevallen door de dokter ijzertabletten aangeraden. Dit zijn tabletten die een hoog gehalte ijzer bevatten. Door het innemen van deze tabletten is het de bedoeling dat het ijzergehalte van het lichaam (weer) naar gemiddelde waarden stijgt, zodat het lichaam genoeg ijzer bevat om hemoglobine aan te maken en het herstelt van bloedarmoede.

In andere gevallen kan het zijn dat er meer vereist is dan ijzertabletten innemen. In het ergste geval wordt er door middel van een bloedtransfusie gezuiverd bloed via een infuus in de bloedbaan gebracht. Dit bloed bevat een grote hoeveelheid gezonde rode bloedcellen.

Anticonceptiepil

Wanneer een vrouw veel bloed verliest tijdens hevige menstruatie kan de anticonceptiepil een oplossing zijn. Uit ervaring blijkt dat de anticonceptiepil de hevige menstruaties doet verminderen. Over het algemeen is het resultaat goed, maar dat geldt niet voor iedereen. Er kunnen namelijk bijwerkingen optreden bij gebruik van de pil. Daarnaast ervaart niet elke vrouw het gebruik van de anticonceptiepil als prettig.

Pijnstillers

Bij gebruik van bepaalde pijnstillers kan het voorkomen dat de maagslijmvlies beschadigd raakt. Dit zijn voornamelijk pijnstillers met acetylsalicylzuur. Hierdoor verliest het lichaam langere tijd kleine hoeveelheden bloed. Dit is te behandelen door over te stappen naar een andere soort pijnstiller. In zo een geval is het altijd het best om een arts te raadplegen en niet zelf een keus te maken.

Ijzertabletten en ijzerdranken

Ijzertabletten bevatten ijzer in een vorm die het lichaam gemakkelijk kan opnemen. Over het algemeen duurt het 6 weken tot een paar maanden voordat het ijzertekort goed is aangevuld. Dit kan langer duren wanneer de ijzertabletten tegelijk met andere medicijnen wordt ingenomen, omdat de werking van de ijzertabletten in zo een geval afneemt. Ook wordt het aangeraden om de tabletten in te nemen op een lege maag, omdat bij veel voedingsmiddelen de werking afneemt. Daarnaast kan het gebruik van ijzertabletten ook zorgen voor klachten zoals maagpijn, misselijkheid en diarree.

Wanneer men het gebruik van ijzertabletten als onprettig ervaart is het ook mogelijk om voor ijzerdranken te kiezen. Deze dranken helpen net als de tabletten om het ijzergehalte in het lichaam te verhogen. Ze zijn verkrijgbaar bij de drogist en apotheek en in enkele gevallen in de supermarkt.

Vitamine b12

Vitamine b12 zijn in meerdere vormen te krijgen afhankelijk van de ernst en oorzaak van het tekort aan vitamine b12. Wanneer het lichaam geen Vitamine b12 kan opnemen (tekort aan intrinsic factor) zal er gekozen moeten worden voor de injectie. Hierbij wordt er vitamine b12 direct in de bloedbaan gebracht. Een aanvulling van vitamine b12 door middel van voedingssupplementen heeft geen zin, omdat het lichaam de vitamine niet goed kan opnemen.

Waneer het lichaam wel Vitamine b12 kan opnemen zoals het hoort is het mogelijk om de tekort aan te vullen door voedingssupplementen.

Bloedtransfusie

Bloedtransfusie wordt alleen bij intense bloedarmoede toegepast. Hierbij wordt er via een infuus zuiver bloed gebracht in het lichaam. Het bloed bevat grote hoeveelheden gezonde rode bloedcellen. Een groot voordeel hiervan is dat het effect vrijwel direct merkbaar is. Echter heeft bloedtransfusie ook nadelen. Het effect duurt bijvoorbeeld niet zo lang, omdat de rode bloedcellen na enige tijd zijn opgebruikt.