Bloedarmoede

Leden Login

Bloedarmoede.eu
Alles over de symptomen,
oorzaken en het behandelen
van bloedarmoede.

Ijzertekort ( ferriprieve anemie )

De meest voorkomende oorzaak van bloedarmoede is ijzertekort. Ijzer is namelijk essentieel voor de opbouw van Hemoglobine. Een tekort aan ijzer kan er dus voor zorgen dat het lichaam weinig tot geen Hemoglobine meer kan aanmaken. We kunnen de oorzaken van ijzertekort onderverdelen in de volgende punten:

1. Door (veel) bloedverlies na een bevalling, operatie of hevige menstruatie.

2. Als het lichaam langere tijd kleine hoeveelheden bloed verliest, bijvoorbeeld in de maag of darmen. Dit kan voorkomen na gebruik van bepaalde pijnstillers zoals acetylsalicylzuur. Een pijnstiller dat veel wordt voorgeschreven ter voorkoming van hartinfarcten en beroertes. Het is ook mogelijk dat het lichaam bloed verliest bij ziekte van de maag of darmen.

3. Het lichaam neemt te weinig ijzer op. Bijvoorbeeld in geval van Coeliakie, dit is een aangeboren spijsverteringsziekte bij jonge kinderen.

4. Het voedsel dat wordt gegeten bevat te weinig ijzer. Hierdoor krijgt het lichaam niet genoeg ijzer binnen. Bijvoorbeeld bij streng vegetariers waarbij ijzerrijk voedsel zoals vis en vlees niet wordt gegeten.

5. Door een chronische ziekte waarbij het lichaam vaak bloed verliest.

6. Een verhoogd ijzerbehoefte, het lichaam heeft meer ijzer nodig. Bijvoorbeeld bij groeiende kinderen, zwangere/zogende vrouwen.

Vitamine B12 ( megaloblastaire anemie )

Vitamine B12 zorgt voor de vorming van gezonde rode bloedcellen. Deze vitamine komt alleen voor in voedingsmiddelen van dierelijke afkomst, zoals zuivelproducten en vlees. Wanneer het lichaam een tekort heeft aan vitamine B12 kan het geen gezonde rode bloedcellen aanmaken. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine B12 zijn onder andere: Hamburgers, kabeljauw, kwark en eieren.

Een erfelijke afwijking

Het kan voorkomen dat bloedarmoede wordt veroorzaakt door een erfelijke afwijking van Hemoglobine. Deze erfelijke afwijking zorgt er dan voor dat de rode bloedcellen in het lichaam minder zuurstof kunnen vervoeren, of dat de rode bloedcellen sneller worden afgebroken. Een voorbeeld van deze afwijking is thalassemie. Thalassemie is een erfelijke afwijking waarbij de verkeerde rode bloedcellen door het lichaam herkend en vernietigd worden. Thalassemie komt vooral voor bij mensen uit landen rond de Middelandse zee.

Chronische ziekten

Chronische ziekten zoals reuma en kanker kunnen er voor zorgen dat de aanmaak van Hemoglobine in het lichaam verstoord wordt. Het is ook waarschijnlijk dat in zo een geval de rode bloedcellen sneller worden afgebroken.